Public invited to NBHH new clinic celebration 

The public is invited to a special ceremony celebrating North Big Horn Hospital Clinic’s new 9,208 square foot addition tonight (Thursday). The celebration begins with a ribbon cutting ceremony at 5:30 p.m., followed by guided tours of the new facility that will take place every 15 minutes, continuing until 7 p.m.

A spacious waiting area and a centralized check-in area are part of the new clinic building at North Big Horn Hospital. That will be open for viewing on Thursday evening during an open house celebration. Patti Carpenter photo
A spacious waiting area and a centralized check-in area are part of the new clinic building at North Big Horn Hospital. That will be open for viewing on Thursday evening during an open house celebration.
Patti Carpenter photo

The $4,700,000 facility addition greatly increases the amount of space allocated for clinic services and also includes a spacious physical and occupational therapy area.

The clinic addition, which began construction about a year ago, expands the size of the facility, essentially doubling the number of patient exam and procedure rooms. The current square footage of the clinic limits the number of patients providers can see on a given day, creating longer than desired wait times. Additionally, it doesn’t allow for the district to hire more providers or to host more specialists on site, which would not only increase available services to patients, but increase revenue for the district, as well.

The addition also includes a completely new space for the physical and occupational therapy department. The new space, which is located upstairs in the addition, allocates much more space to the department than it currently has and includes an expansive space for therapists to work with patients. It also includes much more natural light and dramatic views of the mountains that are not a part of the current setup. Patients will have both stair and elevator access in the new facility.

A centralized entrance to both the hospital and clinic has also been created in the new addition. The new floor plan is efficiently arranged, allowing patients to get from one service to another in fewer steps. The centralized check-in at the main entrance will also be more efficient for both medical and administrative staff.

In spite of more than two months of delays at the beginning of the project getting surveys and plans approved by the backlogged State Dept. of Survey and Licensure, delays caused by a mix-up that required reordering boilers for the project, and more recently, last minute changes required by the state, the clinic is only a few months behind schedule. Final approvals for occupancy are expected in the coming weeks following the open house celebration. The celebration, which will include door prizes and refreshments, is open to the general public.

By Patti Carpenter